Elisabeth de musical

Pia Douwes & William Spaaij in hitmusical Elisabeth

 Niemand minder dan Pia Douwes keert terug in de rol van haar leven. Vanaf begin volgend jaar zal de veelgeprezen musicalster opnieuw te zien zijn in de musical Elisabeth. Producenten Albert Verlinde, Jaco Kaasschieter en Matthijs Bongertman zijn verheugd dat Pia, die deze rol in Oostenrijk, Duitsland en in Nederland al meerdere keren heeft gespeeld, opnieuw ja heeft gezegd. William Spaaij speelt de rol van Luigi Lucheni.

 Een kwart eeuw na de Nederlandse première, waarin Pia Douwes ook de rol van Elisabeth speelde, brengen producenten Albert Verlinde, Jaco Kaasschieter en Matthijs Bongertman de prachtige musical over Sissi (Elisabeth) terug naar de Nederlandse theaters. ‘Pia is de enige echte Elisabeth,’ laat Albert Verlinde weten. ‘Dat het 25 jaar geleden is dat ze deze rol in Nederland heeft gespeeld, doet daar niets aan af. Zij is een van de zeldzame vrouwen die deze rol na zoveel jaar weer kan spelen. Pia is Elisabeth. Nog steeds.’

Musical Award
Pia Douwes speelde de rol van Elisabeth voor het eerst in 1992 in Wenen. Zeven jaar later beleefde ze in Nederland haar première in deze iconische musical. In de jaren daarna speelde ze de rol nog in Essen, Stuttgart en Berlijn. In Duitsland werd ze in 1996 voor haar rol in Elisabeth onderscheiden met de Image Award. In Nederland ontving ze in 2000 een nominatie voor de Musical Award beste vrouwelijke hoofdrol in Elisabeth en in 2001 won ze deze voor Beste Musical Acteur in het buitenland. Twee jaar geleden werd Pia op het Musical Awards Gala geëerd met een oeuvre award voor haar gehele internationale carrière. ‘Wat een eer opnieuw gevraagd te worden voor de rol die ik ooit in Wenen heb mogen creëren’ zegt Pia Douwes. ‘Ik verheug me om in deze vernieuwde versie van het grootste levensverhaal van de Oostenrijkse Keizerin de oudere Elisabeth te gaan vertolken. Ze blijft een fascinerende vrouw die haar tijd ver vooruit was.” Pia speelt de volwassen Elisabeth en wie de jonge Elisabeth gaat spelen wordt binnenkort bekendgemaakt.

William Spaaij
William Spaaij is de tweede grote naam, na Pia Douwes, die in deze iconische voorstelling gaat spelen. Hij speelt de rol van Luigi Lucheni. De Italiaan Lucheni was een anarchist die van plan was om graaf van Chambord te vermoorden. Omdat de graaf zijn reis naar Genève afzegde, besloot hij om in 1898 keizerin Elisabeth te doden. Hij rende op de keizerin af toen zij, incognito, met haar hofdame langs het Meer van Genève liep. Met een geslepen vijl stak hij diep in haar borst.  Later werd Lucheni gearresteerd en tot levenslang veroordeeld voor de moord op keizerin Elisabeth van Oostenrijk-Hongarije. In 1910 werd hij opgehangen gevonden in zijn cel. ‘Ik vind het fantastisch om deze rol te gaan vertolken,’ laat William Spaaij weten. ‘Vaak word ik gecast voor vriendelijke karakters. Ook geweldig om te spelen. Alleen, deze rol staat zo ver van mij af dat het voor een acteur heerlijk is om je daarin vast te bijten. En om samen met Pia Douwes te spelen, is een droom die uitkomt. Zij heeft het musicalgenre in Nederland toch wel op de kaart gezet.’ In 1999 speelde Danny de Munk, ook naast Pia Douwes, onder andere deze rol.

Over Elisabeth
De musical gaat over Sissi (Elisabeth) die op jonge leeftijd keizerin van Oostenrijk wordt door haar huwelijk met keizer Franz Joseph. Hun liefde wordt behoorlijk op de proef gesteld. Door de bemoeienis van de strenge aartshertogin Sophie, de moeder van de keizer, maar vooral door het leven zelf. Elisabeth vecht om zichzelf te mogen en kunnen blijven, en moet daar een hoge prijs voor betalen. De regie van Elisabeth is in handen van de Vlaamse regisseur Frank van Laecke. Met de producenten Albert Verlinde, Jaco Kaasschieter en Matthijs Bongertman wordt Elisabeth opnieuw een indrukwekkende en eigentijdse musical met een geweldige cast en een 14-koppig orkest, dat het verhaal van Elisabeth van de grandeur voorziet die het verdient.

Elisabeth de musical gaat begin volgend jaar in première, waarna een tournee volgt langs de grote theaters in Nederland.

Wil je op de hoogte gehouden worden?

Registreer je nu, blijf altijd op de hoogte en maak kans op premièrekaartjes